Kastanjes bewaren

Kastanjes bewaren

Kastanjes zijn vrij kwetsbaar en hebben wat aandacht nodig om goed bewaard te worden. Het is zonde als ze beschimmeld of uitgedroogd raken.

Ongepelde kastanjes kunnen op een droge plaats ongeveer een week bewaard worden op kamertemperatuur. In de koelkast kunnen ze twee tot drie weken bewaard worden; zorg er wel voor dat ze goed geventileerd blijven, dus niet in een afgesloten verpakking.

Gepelde kastanjes kunnen het beste worden bewaard in een goed afgesloten plastic zak, bakje of glazen pot, zodat er geen lucht bij komt. Hierdoor wordt de smaak bewaard en schimmelvorming voorkomen. Ze zijn echter niet lang houdbaar, in de koelkast zijn ze enkele dagen houdbaar in een gesloten verpakking om te voorkomen dat ze smaken van andere etenwaren absorberen. Indien bevroren zijn ze tot negen maanden te bewaren; ontdooi ze in dat geval met de verpakking open, zodat het vocht makkelijk weg kan, en schimmel wordt voorkomen.

Kastanjes eten
Kastanjes kunnen naar voorkeur heel worden gegeten, maar ze worden soms ook gemalen of gehakt. Als u ze fijn wil hakken, doe dit bij voorkeur vlak voor gebruik, dan blijft de smaak het beste bewaard.

In een aantal landen worden kastanjes in de koude wintermaanden als straatvoedsel gegeten: ze worden gepoft boven een houtskoolvuurtje tot ze gemakkelijk te pellen zijn. In ons land worden kastanjes met name geserveerd als groentegarnituur, bijvoorbeeld met spruitjes of bij wild. Ze zijn echter ook heerlijk gepureerd als vulling van gevogelte, en in nagerechten zoals pudding, gebak of mousse.

Andere toepassingen van de kastanje
De Fransen gebruikten kastanjeolie vroeger als middel tegen reuma, in de Verenigde Staten werd thee getrokken van de bladeren tegen verkoudheid en beginnende griep. En de indianen gebruikten een zalfje van gemalen schors van de paardenkastanje en berenvet om aambeien te verzachten.

Ook tegenwoordig worden de schors en de vruchten van de wilde kastanje nog in geneeskrachtige producten verwerkt, zoals in oliën en zalven om huidaandoeningen zoals brandwonden en zweren te behandelen. De kastanjenoot bevat tannines met ontstekingswerende en bloedvatversterkende eigenschappen, zodat de kastanje effectief werkt tegen spataders of een slechte doorbloeding.

Kastanjes bevatten twee keer zoveel zetmeel als aardappelen en zijn dus een goede vervanger hiervan. Ze kunnen tot meel worden vermalen om brood of pannenkoeken te bakken of als bindmiddel in stoofschotels. Een kastanjepasta (Crème de Marron) is in Frankrijk een populaire topping voor op crêpes.

Het hout van de kastanjeboom valt onder de hardhoutsoorten en wordt vaak verward met eikenhout, al is kastanjehout van relatief jonge, bomen zelfs nog iets duurzamer, met name als het gedeeltelijk in de grond geplaatst wordt. Kastanjehout van bomen ouder dan 50 jaar verliest zijn hardheid en duurzaamheid.

In Italië wordt kastanjehout gebruikt om vaten te maken waarin balsamico azijn kan rijpen.

Bron:notenspecialist

You may also like
Nieuwe kleding U7 met de beste sponsor!
Tamme kastanje
WAAROM IS ONS KASTANJEHOUT ZO ECOLOGISCH?
Duurzaam houtgebruik in de tuin.

Leave a Reply

× Vragen?