Duurzaam houtgebruik in de tuin.
Koop bij voorkeur een duurzame Europese houtsoort voor tuinhout dat langer dan tien jaar moet staan: robinia, tamme kastanje, eiken, lariks.
Dit geldt met name voor hout dat in aanraking komt met de bodem. U kunt bijvoorbeeld voor uw schutting best minder duurzaam hout gebruiken, voor die delen die niet met de bodem in aanraking komen. Voor palen en frame neemt u wel duurzaam hout.
Koop voor toepassingen die minder lang staan goedkopere onbewerkte Europese houtsoorten.
Wanneer u van te voren weet dat de zandbak na vijf jaar weer weggaat, dan is het niet nodig om hiervoor een duurzame houtsoort te kiezen.
Kijk voor tuinmeubilair ook naar eiken- tamme kastanje- of robiniahout.
Deze houtsoorten zijn steeds meer te koop en van goede kwaliteit, zodat u niet automatisch hoeft te belanden bij tuinmeubilair van teak of andere tropische hardhoutsoorten.
Gebruik rvs schroeven en zaagbladen voor hardhout bij de verwerking van robiniahout.
Robinia heeft de eigenschap om gewone schroeven snel te laten roesten. Door rvs schroeven te gebruiken blijft het hout mooier en gaat uw constructie langer mee. Robiniahout is erg hard waardoor gewone boren en zagen er moeilijk door komen. Extra hard gereedschap is zeker geen luxe. Daar staat tegenover dat robinia veel langer meegaat dan de meeste andere houtsoorten en het niet nodig is het hout te impregneren.
Let bij aankoop van hout op of het een keurmerk van goed beheerde bossen draagt. (FSC, PEFC).
De genoemde keurmerken geven aan dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt. De keurmerken zeggen niets over de kwaliteit van het hout en over wat er na de kap met het hout is gebeurd.
Let er dus op dat het goed beheerde hout niet op een milieuonvriendelijke wijze verder is verwerkt, zo is bijvoorbeeld geïmpregneerd vuren met FSC-label te koop bij bouw- en tuinmarkten.
Koop geen met metaalzouten geïmpregneerd hout.
Jaarlijks komt hiermee 100.000 kilo zware metalen in het milieu. Omdat er door heel Nederland verduurzaamd hout gebruikt wordt, is er weinig controle op waar deze blijven. Bij een juiste keuze van de houtsoort is het gewoon niet nodig om verduurzaamd hout te gebruiken. Het gaat doorgaans zelfs korter mee dan de duurzame soorten.
Let op waar het hout of houten product vandaan komt
Hoe dichter bij huis hoe lager de milieukosten van het transport.
Een nadeel van hout dat uit gebieden buiten Europa komt is dat door de grotere afstanden de door het transport veroorzaakte milieukosten hoger zijn. En waarom moeten we hout van ver halen terwijl het dichterbij ook prima geproduceerd kan worden.
Gebruik hout zo efficiënt mogelijk
Koop de juiste maat en hoeveelheid en verspil het niet.
Onderhoud uw houten producten goed met natuurlijke producten.
Gebruik voor het onderhoud natuurlijke producten, zoals lijnolie en natuurlijke was. Hierdoor gaat het hout zolang mogelijk mee en wordt het milieu niet onnodig extra belast.
Zorg voor een gescheiden afvoer.
Dit is vooral van belang voor geïmpregneerd hout of geschilderd hout: stook het niet zelf, geef het goed herkenbaar mee met de vuilnisdienst of lever het gescheiden in bij het plaatselijke kringloopstation.
bron: robinia